• Email: info@childsheart.eu
  • За Контакти:0887 135 154

Симптоми при деца със сърдечни проблеми

Симптоми при деца с ВСМ

Симптоми при деца със сърдечни проблеми

Какви са основните симптоми при децата, които имат сърдечни заболявания?

Представяме Ви списък с тях, за да може да бъдете подготвени и да знаете на какво да обръщате внимание.

1. Лош тегловен прираст , т.е. не наддаване на тегло

 Децата със сърдечно заболяване често изостават във физическото си развитие (по-късно сяда, по-късно прохожда). Бебето може да не наддава на тегло поради това, че се уморява и се отказва от гърдата (биберона). Сукането от гърдата е голямо усилие за кърмачето и затова при деца с ВСМ и лош тегловен прираст препоръчваме изцеждане на кърмата и хранене с биберон. Необходимо е бебето да се храни по-често с по-малко количество, но обогатена храна. Интелектуалното развитие на детето най-често не се засяга, дори и при децата с цианотична ВСМ, освен ако няма друга причина за умствено изоставане

2. Изпотяване

 Дете със сърдечно заболяване може да се изпотява обилно и това най-често е израз на сърдечна недостатъчност (СН).

3.Шумове

Сърдечен шум може да се чуе при напълно здраво дете, напр. По време на обща инфекция протичаща с висока температура. Тези шумове се наричат „невинни” или „акцидентелни” и не са израз на сърдечно заболяване. При дете с ВСМ най-често се чува шум и той се дължи на преминаването на кръвта през отвори в преградите или през стеснения на клапите на сърцето или кръвоносните съдове. При наличие на сърдечен шум е необходима консултация със специалист детски кардиолог, който ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания за изключване или доказване на сърдечно заболяване.

4.Затруднено дишане

Децата имат учестено или затруднено дишане, когато в белия дроб постъпва голямо количество кръв (по-голямо от нормалното), т.н. „увеличен белодробен кръвоток” или когато в белия дроб постъпва твърде малко количество кръв („намален белодробен кръвоток”). Когато прекалено много кръв влиза в белия дроб, той става по-„тежък” и детето има нужда от повече усилие и енергия за да

диша. При малки деца това може да доведе до лошо хранене, тъй като детето не може да диша и суче едновременно и най-често се отказва от храненето. При по-големите деца „затруднено дишане” означава, че телесно се уморяват при натоварване, т.е. имат намален физически капацитет. В случаите, когато в белия дроб постъпва по- малко количество кръв, не се доставя достатъчно кислород, който да покрие нуждите на организма при натоварване. Това води до повишаване на честотата и дълбочината на дишането.

5.Посиняване (цианоза)

Посиняване около устата и на пръстите на ръцете и краката се наблюдава при здрави деца и най-често е реакция на студ. При някои сърдечни заболявания се установява синьо оцветяване на лигавиците и кожата на тялото, което се нарича „цианоза”. Тя е постоянна, макар че се засилва по време на

плач или натоварване. Цианозата се дължи на недостатъчно насищане на кръвта с кислород, вследствие смесване на венозна и артериална кръв. Продължителната цианоза предизвиква характерни промени в крайниците (пръсти „барабанни палки” и нокти „часовникови стъкла”).

6. Хипоксемични кризи (ХК)

ХК са характерни за децата с цианотични ВСМ. Те се дължат на преходно намаляване на кръвотока в белия дроб, най-често поради спазъм на сърдечния мускул. По време на ХК децата стават неспокойни, цианозата се засилва, децата дишат често и шумно, стават неспокойни или отпуснати. Състоянието е сериозен сигнал за тежестта на заболяването и налага спешно лечение. Важно е да съобщите на детския кардиолог, че детето Ви получава ХК, тъй като тя може да се задълбочи и да доведе до загуба на съзнание, трайно увреждане на мозъка и дори да завърши фатално.

7. Умора

Децата със сърдечен проблем често се оплакват от лесна умора, израз на която при бебетата и малките деца е продължителен дневен сън, отказ от храна. По-големите деца могат да имат затруднения с нормалната натовареност в училище.

8. Гръдна болка

 Гръдната болка е чест симптом на сърдечно заболяване при възрастни, докато при децата най-често не е от сърдечен произход. При децата се среща по-често т-нар. „мускулна болка”. След многоетапни сърдечни операции детето може да се оплаква от болки в гърдите, най-вероятно поради сраствания. Рядко гръдната болка може да е израз на сериозно сърдечно заболяване, особено ако е съчетана с главозамайване, прилошаване или припадък.

9.Главозамайване, прилошаване и припадъци

 Главозамайване или прилошаване (синкоп) до загуба на съзнание се дължи на намалено мозъчно кръвоснабдяване, поради промяна в сърдечната честота (аритмия) или аортна стеноза. При момичета в пубертетна възраст подобни оплаквания могат да се дължат на рязко спадане на кръвното налягане при изправяне (вегетативна дистония).

 10.Аритмия

Нарушенията в сърдечния ритъм могат да са израз на сърдечно или друго заболяване. Най-честите нарушения са ускорена, забавена или неритмична сърдечна дейност.

10.1. Учестена сърдечна дейност (тахикардия)

Нормално е детето да има учестена сърдечна дейност по време на физическо натоварване, или при плач на бебе. Когато ускорената сърдечна дейност се яви в покой или е свързана и с други оплаквания може да е симптом на сърдечно заболяване. Усещането на сърдечните удари силни и бързи се нарича

„сърцебиене”. Много деца дори и при много ускорена сърдечна честота нямат оплаквания. Ако ускорената сърдечна дейност продължи дълго време, часове или дори дни, тя може да причини симптоми на сърдечна недостатъчност като изпотяване, бледост и затруднено дишане.

10.2.Брадикардия

Когато сърдечната дейност е забавена – т.н. брадикардия, сърцето не е в състояние да осигури ефективна циркулация на тялото и това води до намаляване на снабдяването на органите с кислород. Забавената сърдечна дейност може да доведе до симптоми като притъмняване, слабост или оплаквания от дискомфорт в гърдите или корема.

10.3 Задръжка на течности

Задръжката на течности в тялото е един от белезите на сърдечна недостатъчност (СН). Когато има задръжка на течности детето отделя по-малко количество урина (намалена диуреза). Става бледо, изпотено и дишането му е затруднено. Може да забележите отоци (подуване) около очите и подуто коремче при малки деца, и подути глезени и подбедрици при по-големи деца. Освен това детето рязко покачва теглото си. Докато се разреши основният проблем довел до СН задръжката на течности може да се преодолее чрез ограничаване на даването на течности и прилагането на диуретици – медикаменти, които помагат тялото да се освободи от излишните течности.

из “Книга за родители на деца със сърдечни заболявания”

Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013

 

Ако е полезно Сподели...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tags :
Share this story: