• Email: info@childsheart.eu
  • За Контакти:0887 135 154

Клинична изява при деца с ВСМ

клинична изява при деца с ВСМ

Клинична изява при деца с ВСМ

Една част от децата с ВСМ имат изявени признаци (симптоми) в първите няколко часа след раждането, в първите дни или седмици от живота. При други симптомите (оплаквания) се явяват месеци и дори години по-късно. Ако при Вашето дете възникне съмнение за сърдечно заболяване, личният лекар ще Ви насочи за консултация при специалист детски кардиолог.

Специалистът ще Ви зададе поредица от въпроси, свързани с бременността, раждането, развитието и поведението на Вашето дете (анамнеза). Ще Ви разпита как е преминала бременността, боледували ли сте? Приемали ли сте лекарства? Имате ли „вредни” навици като тютюнопушене, приемане на алкохол и др. Ще се осведоми за развитието на детето, как се храни , как спи, наддава ли на тегло, има ли промяна в цвета на кожата. Ако детето Ви е по- голямо ще Ви пита, дали играе наравно с другите си връстници или се изморява по-лесно т.е. каква е неговата физическа активност. Лекарят ще Ви попита дали в семейството има и други деца или възрастни със сърдечно-съдови проблеми.

Прегледът на детето Ви включва информация за ръст и тегло, оглед на кожата и лигавиците, оценка на пулса (дали е бърз, бавен или неравномерен, дали е еднакъв на долни и горни крайници) и измерване на кръвното налягане. Ще установи дали има увеличение на черния дроб. Ще преслуша сърцето, за да чуе сърдечните тонове, които се дължат на затварянето на сърдечните клапи и дали има шумове, които се дължат на преминаването на кръвта през дефектите в сърцето или големите кръвоносни съдове.

Ако е полезно Сподели...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tags :
Share this story: